Kútfúrás

Kútfúrás rétegvízre
Tudta, hogy a rétegvízre telepített kút mindig fúrt kút? A rétegvízre telepített fúrt kutat a megcsapolandó vízadó rétegig kétrétegű béléscsővel készítjük.

A rétegvíz megcsapolására létesülő kutat két különböző átmérőjű béléscsővel kell készíteni. Ekkor a nagyobb átmérőjű csövet a vízadó réteg feletti vízzáró rétegig mélyítjük le. Ennek szerepe, hogy megakadályozza a felülről érkező szennyeződések bejutását a vízadó rétegbe. Ezután egy kisebb átmérőjű kútfúrófejjel belefúrunk a vízadó rétegbe és elhelyezzük az ún. szűrőcsövet.

A perforált, vagy réselt szűrőcsövet a vízadó réteg szemszerkezetének megfelelő szűrőszövettel burkoljuk. A perforált réteg alatt kb. 3-5 m mélységű homokfogó csőszakasz van. A béléscső átmérője általában 100-200 mm közötti.

160 mm feletti átmérőjű csőben búvárszivattyú is elhelyezhető. Kisebb átmérő esetén csőkút szivattyúval vagy kézi szivattyúzással lehet a vizet a felszínre hozni. A csőkút átlagos mélysége 25 méter, vízkiemelésük a kútra szerelt szivattyúval történik. A kútból kitermelt víz pótlása a környező vízvezető rétegekből történik.

Kútfúrás talajvízre
A talajvízre telepített fúrt kút általában egyrétegű béléscsővel készül. A fúrt kutak közül a 30 méternél kisebb mélységű, száraz fúrási eljárással készülő kutakat külön elnevezéssel csőkutaknak hívjuk. A csőkutat elsősorban felszín közeli, kavicsos homokos vízadó rétegekbe mélyítjük, amelyek rendszerint jó vízadó képességűek és több irányú vízpótlással rendelkeznek.

Mit kell tudnunk a profi kútfúráshoz?
Fontos tudni, hogy a kutat milyen célra fogjuk használni, öntözés, házi vízellátás, vagy esetleg ivóvíz. Szükséges felmérni a méretezéshez a talaj minőségét, a vízadó réteg szemcseszerkezetét.

A talajvízre épített kutak rendszerint kis mélységűek, általában 20 méternél nem mélyebb, de akár 50-70 méter mély is lehet. A kis és közepes kutak fúrása is komoly felkészültséget, tudást és tapasztalatot igényel.

A házilagosan, vagy nem megfelelő módon készült kutak rövid időn belül használhatatlanná válnak, súlyosabb esetben még az is előfordulhat, hogy a vízadó réteget beszennyezi egy rosszul kifúrt kút. A rosszul fúrt kutak nem csak a környezetre lehetnek károsak, de balesetveszélyesek is lehetnek.

Kútfúráshoz keressen profi szakembereket, mert tönkretehetik a telke alatt elhelyezkedő vízrétegeket az amatőr kútfúrók. Biztonságos, környezetbarát kútfúrás profi szakemberekkel, biztos megoldásokkal :

Ahhoz, hogy Önnek is jó minőségű vizet adó és hosszú időn át megbízhatóan üzemelő kútja legyen, bízza a kútfúrást profi szakemberekre. Bízza ránk a kútfúrást!

Üdvözlettel:
Krizsanyik László

ügyvezető, diplomás kútfúró mester